Faalangst

November 17, 2016

 

 

 

 

Faalangst, ik denk dat iedereen er wel eens last van heeft. Maar de meeste mensen zetten zich er overheen en doen bijvoorbeeld een herkansing en gaan verder. Over het algemeen weten we deze angst om te zetten in energie waardoor we op een gezonde manier kunnen presteren.

 

Echter komt binnenkort de CITO toets er voor de basisscholieren en voor de middelbare scholen komt er weer een examenperiode aan. Dit is een stressvolle periode voor veel kinderen die hoge mate van faalangst kunnen ervaren.

 

Hoe herken je bij kinderen dat ze zo angstig worden om te falen dat het hun prestatie in de weg zit. Dat ze hier zoveel hinder van hebben dat het hun welbevinden beïnvloed?

 

Faalangst kan grote gevolgen hebben voor kinderen en zelfs hun cognitieve, sociale maar ook fysieke groei kan beïnvloeden. 

 

Faalangst is dus de angst om ergens in te falen of de angst voor het mislukken. Dit kunnen kinderen (maar ook zeker volwassenen) in verschillende vormen laten zien. 

 

- Onrustig tijdens prestatie momenten en situaties

- Behoefte aan geruststelling

- Piekeren

- Blokkeren

- lichamelijke klachten, zoals braken, misselijk, buikpijn, enz. enz.

- Perfectionisme

- Liever lui dan dom (uitstellen, verantwoordelijkheid niet nemen)

- Nervositeit

- Slaapstoornis

- Ontwijk gedrag

- Overschreeuwen en overdreven reageren op de prestatie

- Clownesk gedrag / weglachen

 

Faalangst kan zich uiten in twee soorten, dit zijn actieve faalangst en passieve faalangst.

Actieve: zijn vaak perfectionistisch, bezig met details en denken zwart-wit. Ze willen alles zelf in handen houden en delegeren weinig tot niks. (presteren uiteindelijk goed, maar hebben last van de stress die het veroorzaakt)

Passieve: ontlopen de prestatie en situatie. Dit doen ze door verantwoordelijkheden uit te stellen en uit de weg te gaan. Kunnen zich niet concentreren en zijn (vaak) liever lui dan dom. (Presteren regelmatig beneden niveau van wat ze eigenlijk kunnen). 

 

Wat veroorzaakt nou faalangst? 

 

Dit heeft alles te maken met het zelfbeeld van een persoon. Iemand met een negatief zelfbeeld scoort vaak lager dan iemand met een positief zelfbeeld, zelfs als diegene het niveau aan zou kunnen. 

Hierdoor presteren mensen met faalangst regelmatig onder hun niveau en beïnvloed dit hun zelfbeeld en dus hun leven op een negatieve manier. Deze negatieve zelfbeeld beïnvloed gedachtes op een negatieve manier en dit versterkt dan weer het negatieve zelfbeeld. En zo gaat het maar door.

 

Perfectionisme is ook een vorm van faalangst de mensen die hier last van ervaren zullen de prestatie regelmatig goed afleveren, maar ervaren erg veel hinder van de stress wat dit met zich meebrengt. Ook zijn de mensen in deze vorm nooit of bijna nooit tevreden met het resultaat en sabelen zij hun eigen prestaties neer en daarbij ook hun zelfbeeld. 

 

Faalangst kan tot uiting komen in verschillende vormen en variaties hier van. Waaronder faalangst in het denken (cognitieve faalangst), angst op sociaal falen (sociale faalangst) en angst voor fysieke prestaties (motorische faalangst). 

 

Mensen en dus kinderen met faalangst zitten vast in een vicieuze cirkel van negatieve gedachten. Zij gaan eerder al uit van het resultaat van de prestatie, dan dat zij denken aan de handelingen die verricht kunnen worden om de situatie/prestatie te verbeteren en dus te doen slagen. 

 

Bij mensen met faalangst beheersen de volgende gedachten hun leven.

- Ik ben dom

- Ik ben de enige met dit probleem

- Ik moet maximaal presteren anders lijkt het als of ik het niet kan

- Fouten maken mag niet anders lijk ik dom

- Als mensen mij een compliment geven menen ze dat niet echt

- Als mensen mijn werk niet goed vinden dan vinden ze mij dom

- Als ik zelf zeg dat mijn werk niet goed is dan valt de teleurstelling mee als anderen dat zeggen

- Als ik mijn spullen vergeet kan ik ook geen fouten maken

 

Zo zijn er uiteraard nog veel meer negatieve gedachten die er bestaan om faalangst tot uiting te laten komen.

Zo zijn er ook typische uitspraken die passen bij faalangst.

Het is uiteraard goed om je bewust te zijn of er zich mensen/kinderen in je omgeving bevinden, die dit soort uitspraken regelmatig benoemen.

"Ik kan dit niet", "Dat lukt me toch niet", "Het heeft toch geen zin", "zie je nou, ik zei het toch", "Ik ga er niet eens aan beginnen", "Ik heb het echt niet geleerd, dus ik zal wel een slecht cijfer halen".  

 

Bepaald gedrag kan een indicator zijn om faalangst te verbergen. 

Clownesk gedrag: Faalangst verbergen door grappen en grollen te maken. Dit kan ook hinderlijk zijn voor anderen. 

Agressief, brutaal: Ook hierdoor kun je je faalangst verbergen. 

Afhankelijk gedrag: Veel om bevestiging en hulp vragen. Ook al is dit niet nodig. Ze proberen begrip op te roepen door hun faalangst onder woorden te brengen. 

Stil, introvert, teruggetrokken: Moeilijk in uitdrukken en zijn heel gesloten.

Apathische, verdrietig gedrag: Toegeven aan lage negatieve zelfbeeld, als ze niet snel worden geholpen reageren ze emotioneel.

Overdreven hulpvaardig gedrag: Aardig gevonden willen worden en als je anderen helpt hoef je zelf niet aan je werk. 

 

Ik herhaal nog maar eens dat iedereen weleens angstig is voor de uitkomst van een toets, sollicitatie, examen, sportprestatie, optreden, en voor het aanspreken van die ene leuke meisje/jongen. De meeste mensen kunnen hier goed mee omgaan, maar mocht het zo zijn dat de faalangst voor een flinke hinder zorgt, wees je dan bewust van bovenstaand verhaal. Weet dat dit vooral negatieve gedachten zijn, die prestaties verhinderen. Als je deze onder controle hebt zul je jezelf nog versteld doen staan. 

 

Mocht het lastig blijven kunnen jullie mij altijd bellen voor wat extra informatie betreffende dit onderwerp. Er zijn een aantal mogelijkheden en methodes om faalangst te verminderen of te veranderen in een gezonde spanning. 

Vandaag begint er een mooiere toekomst dus pak die kans. 

 

  

 

 

 

 

 

Please reload

Featured Posts

It's an Insane life

August 16, 2016

1/2
Please reload

Recent Posts

March 30, 2017

December 20, 2016

November 17, 2016

October 5, 2016

September 15, 2016

August 16, 2016

August 1, 2016